Το My-Diet


Το
My-Diet είναι 100% ένα Δωρεάν πρόγραμμα Διατροφής, δείτε Πως Λειτουργεί.

Tο οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως:
- πρόγραμμα διατροφής
- ημερολόγιο καταγραφής της διατροφής σας.

Γραφτείτε σήμερα και ξεκινήστε .....


διαμόρφωσε την δίαιτα που σου ταιριάζει,
σύμφωνα με τις προσωπικές διατροφικές
σου ανάγκες και προτιμήσεις!
 Αρχική 

Αφλατοξίνες Μ


  Το μητρικό  γάλα αποτελεί την πρώτη τροφή του ανθρώπου μετά την γέννηση αυτού. Στο μητρικό γάλα όπως και στο γάλα των άλλων θηλαστικών έχουν βρεθεί αφλατοξίνες Μ.   

Η αφλατοξίνες Μ είναι τοξίνες που βρίσκουμε στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μεταβολίτης της αφλατοξίνης Β.

Τοξικότητα αφλατοξινών Μ

 

Λόγο της ιδιαίτερης σημασίας του γάλακτος και του ποσοστού αυτού στην ημερήσια διατροφική μας πρόσληψη(κυρίως βρεφών και παιδιών), οι τυχόν προσμίξεις (όπως αφλατοξίνης) που μπορεί να περιέχονται στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν ιδιαίτερη σημασία για την υγεία του ανθρώπου. Ο IARC  το 2010 χαρακτηρίζει την αφλατοξίνη Μ ως 2Β, δηλαδή πιθανός καρκινογόνος για τον άνθρωπο. Πιο συγκεκριμένα για τον άνθρωπο υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για καρκινογένεση ενώ για τα ζώα υπάρχουν επαρκεί στοιχεία για καρκινογένεση(1).

 

Σχηματισμός των 
Αφλατοξινών Μ

Η αφλατοξίνη Μ είναι μεταβολίτης της προσλαμβανόμενης αφλατοξίνης Β μέσω της τροφής. 

Υδροξυλίωση της Αφλατοξίνης Β1 σε Αφλατοξίνη Μ1

 


   
   Υδροξυλίωση

 

Αφλατοξίνη Β1

 

Αφλατοξίνη Μ1

 

 

Στο γάλα εκκρίνεται εκτός από την AFΜ1 , η AFΜ2 και η AFΜ4 . Η AFΜ2 και η AFΜ4 εμφανίζονται στο γάλα σε πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις σε σύγκριση με την AFΜ1 και για αυτό θεωρούνται λιγότερο σημαντικές για τη δημόσια υγεία.

 

Ανώτατα Όρια Αφλατοξίνης Μ1
σε τρόφιμα

Στον κανονισμό αριθ. 1881/2006/ΕΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζετε ως ανώτατο όριο Αφλατοξίνης Μ1 στο γάλα και σε γαλακτοκομικά προϊόντα το 0,05μg/kg, ενώ για προϊόντα που προορίζονται για βρέφη, για βρέφη δεύτερης ηλικίας και για διαιτητικά προϊόντα το ανώτατο όριο σε αφλατοξίνη Μ1 είναι το 0,025μg/kg.


Πηγές:

1.IARC Agents Classified by the IARC Monographs, Volumes 1–100, 2010 URL: http://monographs.iarc.fr/ENG/Classification/ ClassificationsAlphaOrder.pdf  (Πρόσβαση: 04.08.2010)

2.EFSA,2004: 39 Journal, Opinion of the Scientific Panel on Contaminants in the Food Chain on a request from the Commission related to Aflatoxin B1 as undesirable substance in animal feed URL: http://www.efsa.europa.eu/de/scdocs/doc/39.pdf (Πρόσβαση: 04.08.2010)

 active³ 4.9 · © 2000 - 2015 IPS Ltd · Όροι χρήσης