Γεννάτος Κωνσταντίνος
Διατροφολόγος :: Σύμβουλος διατροφής
Το My-Diet


Το
My-Diet είναι 100% ένα Δωρεάν πρόγραμμα Διατροφής, δείτε Πως Λειτουργεί.

Tο οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως:
- πρόγραμμα διατροφής
- ημερολόγιο καταγραφής της διατροφής σας.

Γραφτείτε σήμερα και ξεκινήστε .....


διαμόρφωσε την δίαιτα που σου ταιριάζει,
σύμφωνα με τις προσωπικές διατροφικές
σου ανάγκες και προτιμήσεις!
 Αρχική 

Η διατροφή των ενηλίκων


 

 

 

 

 

 


Η διατροφή μπορεί να μας εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.

 

Η υγιεινή διατροφή και η φυσική άσκηση μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος και να μειώσουμε τον κίνδυνο να εμφανίσουμε χρόνιες ασθένειες.

Γενικά στοιχεία μίας υγιεινής 

διατροφής Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διατροφικές μας συνήθειες αποκλίνουν σε μεγάλο βαθμό από τις διατροφικές συστάσεις μιας ισσοροποιημένης διατροφής. Οι συνήθειες αυτές χαρακτηρίζονται από μία υψηλή θερμιδική πρόσληψη, υψηλή πρόσληψη ζωικών λιπαρών, σακχάρων (ζάχαρη), επεξεργασμένα δημητριακά και αλάτι.

Προτείνουμε κάποιες απλές αλλαγές για μια υγιεινότερη διατροφή [1]:

- να περιορίσουμε της προσλαμβανόμενες θερμίδες στο ποσό που απαιτείται ώστε να επιτευχθεί ή να διατηρηθεί ένα υγιείς βάρος (ενεργειακό ισοζύγιο)

-να καταναλώνουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες των τροφίμων και σε λογικές ποσότητες

-να μειώσουμε την πρόσληψη στερεών λιπών (ζωικής προέλευσης κυρίως κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων π.χ. γάλα ημί ή αποβουτυρωμένο σε σχέση με πλήρες γάλα)

-να αντικαταστήστουμε στερεά λίπη με έλαια όταν αυτό είναι δυνατόν (π.χ. βούτυρο με μαργαρίνη, λαρδί με έλαια)

-να μειώσουμε την πρόσληψη της προστιθέμενης ζάχαρης

-να μειώσουμε την πρόσληψη των επεξεργασμένων δημητριακών με το να αντικαταστήσετε κάποια από ολικής αλέσεως (άσπρο αλεύρι με ολικής αλέσεως)

-να μειώσουμε την πρόσληψη του αλατιού

-αν καταναλώσουμε αλκοόλ, να το μειώσουμε σε μέτρια επίπεδα

-να αυξήσουμε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών

-να αυξήσουμε την κατανάλωση θαλασσινών 


Οι ενεργειακές απαιτήσεις 

των ενηλίκων

Την ενέργεια την χρειαζόμαστε για την διατήρηση διαφόρων λειτουργιών του σώματος συμπεριλαμβανομένου της αναπνοής, της κυκλοφορίας του αίματος, της σωματικής εργασίας και της διατήρησης της θερμοκρασίας του σώματος. Η ενέργεια των τροφίμων απελευθερώνεται στον οργανισμό με την οξείδωση και παράγεται χημική ενέργεια που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό.

Το ενεργειακό ισοζύγιο σε ένα άτομο εξαρτάται από την ενέργεια της διατροφικής πρόσληψης και της ενεργειακές δαπάνες του. Μία μεταβολή της ισσοροπίας της προσλαμβανόμενης ενέργειας και της δαπανώμενης ενέργειας οδηγεί στην αύξηση ή στη μείωση του σωματικού βάρους (μεταβολή κάποιων συστατικών του σώματος μας κυρίως του λίπους)[2].

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τις ημερήσιες εκτιμώμενες ενεργειακές απαιτήσεις (EER) ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

 Οι εκτιμώμενες τιμές στρογγυλοποιούνται στο κοντινότερα 200 kcal. Οι ατομικές θερμιδικές ανάγκες μπορεί να είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες από τις παρακάτω εκτιμώμενες τιμές. 

Φύλο/Ηλικία

 

Φυσική δραστηριότητα a

Καθιστική

Μέτρια δραστηρ.

Δραστήρια

Θήλυ b

19–30

31–50

51+  

 

1,800–2,000  

1,800 

1,600 

 

2,000–2,200 

2,000 

1,800 

 

2,400

2,200

2,000–2,200

Άρρεν

19–30 

31–50 

51+ 

2,400–2,600

2,200–2,400 

2,000–2,200

2,600–2,800 

2,400–2,600 

2,200–2,400

 3,000

2,800–3,000

2,400–2,800 

a.Η καθιστική περιλαμβάνει ένα απλό τρόπο ζωής με ελαφριά σωματική δραστηριότητα.
Η μέτρια δραστηριότητα περιλαμβάνει εκτός της καθημερινής ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας και σωματική άσκηση που ισοδυναμεί με περπάτημα 2,5 έως 5 χιλιόμετρα με ταχύτητα 5-6,5 km/h
Η δραστήρια περιλαμβάνει εκτός της καθημερινής ελαφριάς δραστηριότητας και περπάτημα 5 χιλιομέτρων με ταχύτητα
b. Οι εκτιμήσεις για τις γυναίκες δεν περιλαμβάνουν τις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουσες

Μία καλύτερη εκτίμηση των ενεργειακών αναγκών μας μπορούμε να δούμε στους Υπολογισμούς. 


Οι πρωτεϊνικές απαιτήσεις 

των ενηλίκων

Οι πρωτεΐνες είναι το μεγαλύτερο δομικό και λειτουργικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού. Αποδίδουν 4kcal ανά γραμμάριο και εκτός από θερμίδες οι πρωτεΐνες δίνουν στον οργανισμό και τα απαραίτητα αμινοξέα.

Της πρωτεΐνες της προσλάβουμε από τρόφιμα ζωικής ή φυτικής προέλευσης. Οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης έχουν υψηλότερη βιολογική αξία και απορροφητικότητα έναντι των πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης[1].

 

Πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης γραμμάρια ανά 100γρ τροφίμου είναι[3]

Γάλα  

Κρέας(χοιρινό)   

Κρέας(κοτόπουλο) 

Ψάρια(τσιπούρα) 

Αυγό 

περίπου 3,15γρ

περίπου 17γρ

περίπου 20γρ

περίπου 20γρ

περίπου 13γρ

 

Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης ανά 100γρ τροφίμου είναι[3]

Πατάτες βραστές  

Ρύζι   

Φουντούκια  

Φασόλια  

Αρακάς 

Ψωμί

περίπου 1,71γρ

περίπου 6γρ

περίπου 15 γρ

περίπου 20γρ

περίπου 5γρ

περίπου 10γρ

 

Η ημερήσια πρόσληψη ενός υγιούς ενήλικου ατόμου θα πρέπει να είναι 0,80 g ανά κιλό σωματικού βάρους [2].


Οι απαιτήσεις των ενηλίκων 

σε Λίπη

Τα λίπη δίνουν την περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) από τα μακροθρεπτικά στοιχεία και είναι 9kcal ανά γραμμάριο. Τα λίπη μπορούμε να τα βρούμε σε τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης τρόφιμα. Ακόμη τα λίπη εκτός της ενέργειας προσφέρουν απαραίτητα λιπαρά οξέα και βοηθάνε στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, E και Κ [1]

Σήμερα έχουν μεταβληθεί οι διατροφικές μας συνήθειες και έχει παρατηρηθεί μία αύξηση των προσλήψεων των λιπών. Οι συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις θα πρέπει να είναι 20% - 35% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας[2].

Π.χ. ένας ενήλικας που προσλαμβάνει 2400kcal θα πρέπει να προσλαμβάνει από λίπη 480kcal-840kcal ή 53g-93g.

Τα λίπη μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, σε πολύ- ή μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και σε τρανς λιπαρά οξέα [2] .

Το είδος των λιπαρών που καταναλώνουμε έχει μεγαλύτερη επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων από ότι το συνολικό ποσοστό των λιπών μίας διατροφή[1].

Υπάρχουν λιπαρά που είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας όπως το α-λινολενικό οξύ και το λινελαϊκό οξύ. Το Ινστιτούτο ιατρικής (ΙΟΜ) συστήνει ημερήσια πρόσληψη για το λινελαϊκό οξύ 5-10% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας και για το α-λινολενικό 0,6-1,2% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας.

Επίσης το Ινστιτούτο ιατρικής (ΙΟΜ) συστήνει για μία επαρκή διατροφή την όσο το δυνατών χαμηλότερη πρόσληψη χοληστερόλης, trans λιπαρών οξέων και κορεσμένων λιπαρών οξέων[2].


Οι απαιτήσεις των ενηλίκων 

σε Υδατάνθρακες 

Οι υδατάνθρακες δίνουν περίπου 4 kcal ενέργεια ανά γραμμάριο και αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της προσλαμβανόμενης ενέργειας του οργανισμού μας. Οι κύριες κατηγορίες των υδατανθράκων στις τροφές είναι τα σάκχαρα, το άμυλο και οι φυτικές ίνες. Μερικά σάκχαρα βρίσκονται φυσικά στα τρόφιμα (όπως η λακτόζη στο γάλα και η φρουκτόζη στα φρούτα), ενώ κάποια άλλα σάκχαρα προστίθενται στα τρόφιμα (όπως η επιτραπέζια ζάχαρη ή φρουκτόζη που προστίθεται σε καφέ ή άλλα τρόφιμα). Ομοίως οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως ή να προστίθενται σε τρόφιμα. Οι περισσότερη υδατάνθρακες που προσλαμβάνουμε με την διατροφή είναι κυρίως με την μορφή του αμύλου, τα οποία βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά, οι πατάτες και άλλα αμυλούχα λαχανικά [1].

Ο βασικός ρόλος των υδατανθράκων (σάκχαρα και άμυλου) είναι να παρέχει ενέργεια στα κύτταρα του οργανισμό μας. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (RDA) για υδατάνθρακες έχει οριστεί στα 130g ημερησίως με βάση το μέσο ελάχιστο ποσό γλυκόζης που χρησιμοποιείται από τον εγκέφαλο[2].

Το ΙΟΜ συστήνει η ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες σε υδατάνθρακες να είναι το 45-65% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Ακόμη η IOM συστήνει τα προστιθέμενα σάκχαρα ( ζάχαρη, σιρόπια, μέλι, μελάσα, φρουκτόζη που δεν είναι από φρούτα και δεξτρόζη) να μην ξεπερνούν το 25% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης μας[2] . 


Ποιες είναι οι απαιτήσεις των 

ενηλίκων σε νερό;

Το συνολικό νερό που προσλαμβάνουμε αποτελείται από τα υγρά (νερό και αφεψήματα) και το νερό που περιέχεται στα τρόφιμα. Οι ανάγκες σε νερό ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα την φυσική δραστηριότητα, καύσωνα κ.α.

Η EFSA λαμβάνοντας υπόψη μία μέση φυσική δραστηριότητα και μέτριες θερμοκρασίες περιβάλλοντος καθόρισε διαιτητικές τιμές αναφοράς (DRV) για την πρόσληψη του συνολικού νερού (από τα προσλαμβανόμενα υγρά και το νερό των τροφίμων) που για τον ενήλικα άνδρα είναι 2,5 λίτρα ημερησίως και για ενήλικες γυναίκες είναι τα 2 λίτρα ημερησίως[4].


Οι απαιτήσεις των ενηλίκων 

σε μικροθρεπτικά στοιχεία

Οι απαιτήσεις των ενηλίκων σε μικροθρεπτικά στοιχεία[2] και παρουσία αυτών σε κάποια τρόφιμα [4]φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Θρεπτικά ανόργανα στοιχεία- Άλατα   Συνιστώμενη πρόσληψη   Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες a  
Άνδρες Γυναίκες
Ασβέστιο (Ca) mg/d

για ηλικίες 19-50 1000*mg/d

για ηλικίες 51> 1200*mg/d

για ηλικίες 19-50   1000*mg/d

για ηλικίες 51> 1200*mg/d

-Γάλα ημιαποβουτυρωμένο (1ποτήρι=300ml) 360mg

-Τυρί φέτα (30γρ) 148mg

-Γιαούρτι (200g) 242mg

-Λάχανο (100γρ) 135mg

-Αμύγδαλα(20γρ) 53mg

Φώσφορος (P) mg/d για ηλικίες>19 700mg/d για ηλικίες >19 700mg/d  
Νάτριο (Na) g/d

για ηλικίες 19-50 1,5*g/d

για ηλικίες 51-70 1,3*g/d

για ηλικίες 71>
1,2*g/d

για ηλικίες 19-50 1,5*g/d

για ηλικίες  51-70
1,3*g/d

για ηλικίες  71>
1,2*g/d

-Αλάτι (5γρ) 1,93g

-Ψωμί άσπρο(30γρ) 0,055g

-Τυρί φέτα (30γρ) 0,335g

Κάλιο (K) g/d για ηλικίες >19 
4,7*g/d
για ηλικίες >19 
4,7*g/d

-Αβοκάντο (100γρ) 485mg

-Μπανάνες (100γρ) 358mg

-Πεπόνι (100γρ) 228mg

-Πατάτες βραστές χωρίς φλούδα (100γρ) 328mg

-Φασόλια φάβα(100γρ)ωμά 332mg

-Μπιζέλια ωμά (100γρ) 244mg

Μαγνήσιο (Mg) mg/d

για ηλικίες 19-30 400mg/d

για ηλικίες 30> 420mg/d

για ηλικίες 19-30 310mg/d

για ηλικίες 30>
320mg/d

-Αμύγδαλα(20γρ) 56mg

-Φουντούκια(20γρ)35mg

Ηλιόσποροι(20γρ)26mg

-Ψωμί λευκό(30γρ)25mg

-Φασόλια ωμά(100γρ) 190mg

-Γάλα ημιαποβουτυρωμένο (1ποτήρι=300ml)33mg

-Μπανάνες(100γρ)27mg

Σίδηρος (Fe)mg/d

για ηλικίες >19
8mg/d

για ηλικίες  19-50 18mg/d

για ηλικίες  51>
8mg/d

Δείτε «ο σίδηρος»
Ιώδιο (J) μg/d για ηλικίες >19
150μg/d
για ηλικίες >19
150μg/d

Ψάρια και Οστρακοειδή,
Θαλασσινό εμπλουτισμένο αλάτι

F mg/d για ηλικίες >19 
4*mg/d
για ηλικίες >19 
3*mg/d
Το νερό, ψάρια, αυγά
Ψευδάργυρος (Zn) mg/d για ηλικίες >19
11mg/d
για ηλικίες >19
8mg/d

-Κρέας χοιρινό συκώτι (100γρ)87mg

-Κρέας μοσχαρίσιο (100γρ)2,55mg

-Ψωμί λευκό (30γρ)0.36mg

-Τυρί φέτα (30γρ) 0,86mg

Χαλκός (Cu) μg/d για ηλικίες >19 
900μg/d
για ηλικίες >19 
900μg/d

-Μαύρη σοκολάτα (10γρ)0,177mg

-Κρέας χοιρινό συκώτι (100γρ)0,677mg

 -Φουντούκια(20γρ) 0,35mg

-Φασόλια ωμά(100γρ) 0,984mg

Μαγγάνιο (Mn) mg/d για ηλικίες >19 2,3*mg/d για ηλικίες >19 1,8*mg/d

-Ψωμί λευκό (30γρ) 0.337mg

-Φουντούκια(20γρ)1.11mg

-Σπανάκι βραστό (100γρ) 0,935mg

Σελήνιο (Se) μg/d για ηλικίες >19
55μg/d
για ηλικίες >19
55μg/d

-Κρέας χοιρινό συκώτι (100γρ)52,7μg

-Αυγόολόκληρο 
(60γρ)18,4μg

-Ψωμί ολικής αλ.(30γρ)12,1μg

Οι τιμές που δεν φέρουν αστερίσκο στον παραπάνω πίνακα αποτελούν τιμές RDA Συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις ενώ οι τιμές με αστερίσκο * αποτελούν τιμές επαρκείς προσλήψεις AIs
a USDA Nutrient Database for Standard Reference [4]


Βιταμίνες  Συνιστώμενες προσλήψεις  Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες b 
Άνδρες Γυναίκες
Λιποδιαλυτές Βιταμίνες         
Βιταμίνη Α μg/d

για ηλικίες
19>
900μg/d

για ηλικίες
19>
700μg/d

-Μουρουνέλαιο(10γρ) 3000μg

-Ήπαρ χοιρινού ωμό(100γρ) 6502 μg

-Καρώτα(100γρ) 835 μg

-Σπανάκι ωμό(100γρ)
469 μg

-Αυγό ωμό(60γρ) 96 μg

-Τυρί φέτα (30γρ) 38 μg

Βιταμίνη D μg/d

για ηλικίες
19-50
5 μg/d

για ηλικίες 51>
10 μg/d

για ηλικίες
19-50
5 μg/d

για ηλικίες 51>
10 μg/d

-Μουρουνέλαιο(10γρ) 1000UI

-Ρέγκα(100γρ) 167UI

-Αυγό ωμό(60γρ) 49 UI

-Βούτυρο (10γρ) 6 UI

Βιταμίνη E mg/d για ηλικίες 
19>
15 mg/d
για ηλικίες
19>
15 mg/d

-Μπρόκολο βραστό (100γρ) 1,45mg

-Ηλιέλαιο (10γρ)4,1mg

-Καλαμποκέλαιο(10γρ)
1,48μg

-Σογιέλαιο(10γρ)0,82mg

Βιταμίνη K μg/d

για ηλικίες 
19>
120 μg/d

για ηλικίες
19>
90 μg/d

-Μπρόκολο βραστό (100γρ) 141μg

-Μαρούλι(100γρ) 126μg

-Σογιέλαιο(10γρ)18,4μg

-Αυγό ωμό(60γρ) 0,2μg

-Ψωμί ολικής(30γρ) 3,4μg

-Βοδινό κρέας ωμό(100γρ) 1,1μg

Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες         
Θειαμίνη ή Β1mg/d για ηλικίες
19>
1,2 mg/d
για ηλικίες
19>
1,1 mg/d

-Ψωμί λευκό(30γρ) 0,106mg

-Κρέας χοιρινό(100γρ) 0,53mg

-Φασόλια ωμά(100γρ) 0,133mg

-Πατάτες βραστές(100γρ) 0,01mg

Ριβοφλαβίνη ή Β2mg/d για ηλικίες 
19>
1,3 mg/d
για ηλικίες
19>
1,1 mg/d

-Χοιρινό συκώτι (100γρ) 3,005mg

-Αυγά ωμά(60γρ) 0,274mg

-Φασόλια ωμά(100γρ) 0,290 mg

-Γάλα ημιαποβ.(300γρ) 0,555mg

Νικοτινικό οξύ ή Νιασίνη ή Β3 mg/d για ηλικίες 19>
16 mg/d
για ηλικίες 19>
14 mg/d

-Χοιρινό κρέας(100γρ) 7,374mg

-Ψωμί λευκό(30γρ) 1,557mg

-Γάλα ημιαποβ.(300γρ)
0,276 mg

-Πατάτες βραστές(100γρ) 1,312mg

Παντοθενικό οξύ ή Β5 mg/d για ηλικίες 
19>
5 mg/d

 

για ηλικίες
19>
5 mg/d

-Χοιρινό συκώτι(100γρ) 6,650mg

-Χοιρινό κρέας(100γρ) 0,454mg

-Γάλα ημιαποβ.(300γρ)
1,068mg

-Τυρί φέτα (30γρ) 1,362mg

-Φασόλια ωμά(100γρ) 0,976mg

-Ψωμί λευκό(30γρ) 0,246mg

Πυροδοξίνη ή Β6mg/d

για ηλικίες
19-50 1,1 mg/d

για ηλικίες 51>
1,4 mg/d

για ηλικίες
19-50 1,1 mg/d

για ηλικίες 51>
1,3 mg/d

-Χοιρινό συκώτι (100γρ) 0,69mg

-Χοιρινό κρέας(100γρ) 0,38mg

-Φασόλια ωμά(100γρ) 0,366mg

-Μπρόκολο βραστό (100γρ) 0,20mg

-Πατάτες βραστές (100γρ) 0,269mg

-Μπανάνες(100γρ) 0,367mg

Κομπαλαμίνη ή Β12 μg/d για ηλικίες 
19>
2,4 μg/d
για ηλικίες
19>
2,4 μg/d

-Γάλα ημιαποβ.(300γρ) 
1,59μg

-Χοιρινό συκώτι (100γρ) 26,00μg

-Χοιρινό κρέας(100γρ) 0,80 μg

-Αυγά ωμά(60γρ)
0,53μg

Ασκορβικό οξύ ή Βιταμίνη C mg/d για ηλικίες 
19>
90 mg/d
για ηλικίες
19>
75 mg/d

-Φραγκοστάφυλα (100γρ) 181mg

-Πιπεριές κόκκινες(100γρ) 127,7mg

-Μπρόκολο βραστό (100γρ) 64,9mg

-Φράουλες(100γρ) 58,8mg

-Σπανάκι ωμό(100γρ) 28,1mg

-Πορτοκάλι(100γρ) 48,5mg

-Πατάτες βραστές(100γρ) 7,4mg

Βιοτίνη μg/d

για ηλικίες 
19>
30 μg/d

για ηλικίες
19>
30 μg/d
 
Φολικό οξύ μg/d

για ηλικίες 
19>
400 μg/d

για ηλικίες
19>
400 μg/d

-Χοιρινό συκώτι (100γρ) 212,00μg

-Φασόλια ωμά(100γρ)
388 μg

-Σπανάκι ωμό(100γρ) 194μg

-Αυγό ωμό(60γρ) 28μg

-Λάχανο ωμό(100γρ) 29μg

-Ψωμί λευκό(30γρ) 26μg

-Τομάτες ωμές(100γρ) 15μg

-Πορτοκάλι (100γρ) 39μg

Οι τιμές που δεν φέρουν αστερίσκο στον παραπάνω πίνακα αποτελούν τιμές RDAΣυνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις ενώ οι τιμές με αστερίσκο * αποτελούν τιμές επαρκείς προσλήψεις AIs
a USDA Nutrient Database for Standard Reference [4] 


 

 

 

 

 

 

Πηγές:

[1] DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS, 2010 accessed 18/10/2011 via http://www.cnpp.usda.gov/Publications/DietaryGuidelines/2010/PolicyDoc/PolicyDoc.pdf

[2]Panel on Macronutrients, Panel on the Definition of Dietary Fiber, Subcommittee on Upper Reference Levels of Nutrients, Subcommittee on Interpretation and Uses of Dietary Reference Intakes, and the Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes, Food and Nutrition Board, Institute of Medicine of the National Academies. Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids. Washington, DC: National Academies Press, 2005.

accessed 18/10/2011 via http://www.nal.usda.gov/fnic/DRI/DRI_Energy/energy_full_report.pdf

[3]USDA Nutrient Database for Standard Reference [database on the Internet]. U.S. Department of Agriculture (US); [release 24], 2011. Available from: http://www.ars.usda.gov/main/site_main.htm?modecode=12-35-45-00

[4] EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA); Scientific Opinion on Dietary reference values for water. EFSA Journal 2010; 8(3):1459. Access 5/10/2011 via http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1459.pdf

 








active³ 4.9 · © 2000 - 2015 IPS Ltd · Όροι χρήσης